Makalelere Geri Dön
Rekabet Gücünüzü Artıran İnsan Kaynakları Uygulamaları
Şirketlerin rekabet avantajını sürdürmesi açısından yakın gelecekte küresel ve yerel olarak kritik olan bazı insan kaynağı problemleriyle karşılaşacağı araştırmalar tarafından ortaya konmaktadır.
İnsan kaynağının geleceği için kritik olan 5 ana konu
• Yetenek yönetimi
• Demografik özelliklerin yönetimi
• Öğrenen organizasyon haline gelmek
• İş ve özel hayat dengesini yönetmek
• Değişim ve kültürel farklılıkları yönetmek
Araştırmalara katılan yöneticiler, mevcut durumda şirketlerinin bu noktalarda oldukça zayıf olduğunu ve rekabet avantajı için özellikle bu konulara odaklanmaları gerektiğini belirtmişlerdir. Bu konuların yanı sıra şirketlerin rekabet avantajını etkileyen bölgesel, ekonomik ve iş trendlerine özel 17 farklı insan kaynağı problemi daha şirket yöneticilerinin masasında bekleyen öncelikli konular arasında.İşte rekabet avantajını tetikleyen kritik insan kaynağı başlıkları
Yetenek Yönetimi
Yetişmiş insan kaynağı ve yetenekli iş gücü krizi yaklaşıyor. Yeni bölgelere açılarak işini büyütmek isteyen yatırımcıların yaşadığı en büyük problem yetenekli çalışan bulmak. Türkiye’de ve diğer birçok pazarda şirketlerin yetenek krizini aşmak ve bir felakete dönüşmesini engellemek için gerekli adımları atmaları gerekiyor. Araştırmalar Avrupa’da birçok şirketin şimdiden Hindistan, Çin ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yeni ülkelerin yeteneklerine yöneldiğini gösteriyor. Küreselleşen iş dünyası kaynaklarını farklı bölgelerden farklı yeteneklerle karşılayarak rekabet avantajını şimdilik korumaya devam ediyor.
Yakın gelecekte şirketler bu krizi, stratejik iş hedefleri ışığında ihtiyaçları olan yetenekleri sayısal ve nitel özellikleri açısından değerlendirip etkin şekilde yöneterek aşacaktır. Rekabet avantajı için farklı yetenekleri cezbedip kendine çekmek yetenek yönetiminin ilk adımıdır. İkinci adım şirketlerin aradıkları spesifik özellikleri ve onları elde edecekleri en iyi yolları belirlemeleridir. Örneğin bilişim uzmanlığı için en iyi adres farklı üniversitelerken makine mühendisliği için farklı profesyonel ağlar olmaktadır. Esas başarı şirketinizdeki yetenekleri elinizden kaçırmadığınızda gelecektir. Uzmanları elinde tutmak isteyen şirketler farklı yetkinlikler ve ilgi alanlarına göre farklı kariyer yolları, performans ve takdir sistemleri geliştirmeye ihtiyaç duyacaktır.
Demografik Özelliklerin Yönetimi
Yapılan araştırmalar dünya nüfusunun hızla yaşlandığını gösteriyor. Yaşlanan nüfusla birlikte insan kaynağı açısından görünen en büyük tehlikeler mevcut bilgi, kapasite ve verimlilik kaybının oluşması. Demografik özelliklerden kaynaklanan bu riskler, şirket genelinde iş aileleri ve yetkinlik modelleri sistemi yaratılarak azaltılmaktadır. Yeteneklere ve spesifik deneyimlere göre yapılan sınıflandırmalar sayesinde birçok seviyede iş değişimleri kolaylıkla yapılmaktadır. Şirketler iş ailelerine göre 5, 10 ve 15 yıllık işe alım, emeklilik ve yıpranma gibi iş gücü kapasite tahminlerini yapmakta ve aynı dönem içerisinde ihtiyaç duyulacak kapasite rakamları ve nitelikleriyle ilgili farklı senaryolar da geliştirmektedirler.
İş gücünün verimliğini artırmak için çevresel faktörlerin yaşlanmaya etkilerini analiz eden birçok şirket, sağlık destek paketlerinin içeriğini genişletmekte, esnek çalışma ve yeni kariyer modelleriyle riskleri azaltmaktadır.
Öğrenen Organizasyon Haline Gelmek
Yükselen küresel ekonominin baş döndürücü hızı ve karmaşasıyla baş etmeye hazır mısınız? Şirketlerin çalışanlarını hızlı değişime ve piyasaların karmaşasına adapte etmeleri gerekmektedir. Bazı klasik eğitim sistemlerinin böyle bir ortamda en uygun becerileri geliştirmek için yetersiz kaldığı görülmektedir. Sonuçta iş stratejileriyle çalışanlarının gelişimleri arasında kurduğunuz bağlantı şekli başarı veya başarısızlığınızı berberinde getirecektir.
Şirket ihtiyaçlarına ve kültürüne yönelik özel olarak geliştirilecek olan bir eğitim stratejisi öğrenen organizasyon kurmanın ilk adımıdır. Spesifik ihtiyaçlara ve dinleyici kitlesine göre şirketler sınıf içi, koçluk, iş üstünde ve eyleme dönük eğitim modellerini seçerek kendine özgü eğitim sistemini yaratmış olur. Eğitim programlarına harcadığınız saatlerin otomatik olarak anında verimliliğinizi artırmasını beklemek yerine öğrenme hedeflerinizin yatırım olarak geri dönüşlerini sürekli olarak ölçmek ve tanımlamak esas kazançtır. Öğrenme hedeflerini somut hale getirmeniz şirketinizin somut olarak gelişmesini sağlar.
İş ve Özel Hayat Dengesini Yönetmek
Araştırmalar başarılı ve mutlu insanların iş ve özel hayat dengesini kurmuş olan insanlar olduğunu gösteriyor. İş hayatıyla özel hayat arasındaki sınırlar gün geçtikçe artıyor. Artık çalışanlar bu dengeyi kurabilecekler mi, kişisel hedeflerini geliştirmeye olanak tanıyacak mı, değerlerine uygun mu gibi birçok kriteri düşünüp bir işi seçip seçmemeye karar veriyor. İşte bu nedenle, yetenekli çalışanları şirkete çekmek için birçok şirket daha esnek çalışma ortamları ve saatleri yaratıyor. Bu ortamlar çalışma tutkusunu ve şirkete olan bağlılığı artırıyor.
Çalışma hayatının yol açtığı stres, çatışma ve tükenmişlik gibi faktörler birçok çalışanı erken yaşta iş hayatından uzaklaştırırken birçoğunun da üretkenliğini azaltıyor. Bu negatif etkileri azaltmak çalışanla işverenin işbirliğiyle başlıyor. Özel olarak uygulanan koçluk ve çalışan destek programlarıyla da sorunlara uzun vadeli çözümler bulunurken iş ortamının kalitesi ve verimliliği yükseltilmiş oluyor.
Değişim ve Kültürel Farklılıkları Yönetmek
Değişimi ve kültürel farklılıkları yönetmek çok önemli bir değer. Yeni pazarlara yapılan yatırımlar ve küreselleşme trendleri nedeniyle şirketler farklı ülkelerden ve kültürlerden çalışanları işe alıyor. Farklı kültürleri ortak hedefler etrafında yönetmek ve başarıya ulaşmak için şirketler kültürel adaptasyon, değişim yönetimi ve durumsal yönetim gibi birçok insan kaynakları uygulamasını hayata geçiriyor.
Bunların yanı sıra rekabet avantajını artırmak için liderlik geliştirme, performans yönetimi, çalışan bağlılığı, kurumsal sosyal sorumluluk ve insan kaynaklarında dış kaynak kullanımı gibi başlıklar da hala öncelikli konular arasında.
Tülay BOZKURT   1.Temmuz.2008